Hydroponic - zločin za bílého dne - Tisková zpráva Pirátů

Totalitní praktiky v českem soudnictví? Existuje stále ještě spravedlnost? Majitelé obchodu s pěstitelskou technikou Hydroponic by si měli odsedět šest a sedm let ve vězení, rozhodl ve čtvrtek krajský soud v Českých Budějovicích. Podle žaloby byli „hlavou“ organizované skupiny, která vybavovala pěstírny konopí. Obhájci se zřejmě odvolají, jelikož podle nich žalobkyně Daniela Přibylová nemá dostatek důkazů.“

Dne 27. září 2013 českobudějovický krajský soud vynesl rozsudek nad 16 lidmi za držení a výrobu marihuany, za prodej zařízení na pěstování konopí a poradenství pro jeho pěstování. Rozsudek není pravomocný, hrozí jim tresty v rozmezí jednoho roku podmíněně až sedmi let nepodmíněně.Na celé kauze je nejvíce paradoxní osud dvou hlavních obžalovaných - Václava Kloce a Václava Šefránka. Podle žaloby se vlastně provinili tím, že prodávali pěstitelskou techniku, jenž se hodí pro pěstování konopí, ač je zcela evidentní, že pěstební technika slouží k indoorovemu pěstování jakýkoliv rostlin. Žalobkyně Přibylová ovšem tvrdí, že Kloc s Šefránkem svým zákazníkům k prodeji dávali fundované rady, a tím vlastně organizovali pěstování a výrobu marihuany po České republice, a dokonce i v zahraničí. Václav Kloc byl odsouzen k odnětí svobody na sedm let , druhý obžalovaný, Václav Šefránka, by si měl odsedět za mřížemi 6 let. Výrok soudu obsahuje i propadnutí veškerého zabaveného majetku společnosti Hydroponic v hodnotě 30 miliónu korun a navíc povinnost zaplatit pokutu 250 tisíc korun. Obžalovaní se skrze obhájce brání, že pouze legálně prodávali techniku a nebylo jejich povinností zjišťovat, na co ji zákazníci používají. Důkazy, které by je usvědčily z organizování zločinu, údajně chybějí. Případ se vleče už více než dva roky a po celou tu dobu jsou oba obžalovaní drženi ve vazbě.
„Je nepředstavitelné, že soud odsoudil majitele growshopu Hydroponic jako hlavy organizované skupiny za to, že ve svém obchodě poskytovali informace o pěstování konopí nebo o tom jak si zákazníci mají zapojit pěstební techniku, kterou legálně prodávali. Skutečnost, že soud prodejce spojil s lidmi, kteří následně s těmito informacemi a technikou podle policie páchali trestnou činnost, vypovídá než o spravedlivém procesu spíše o nutkavé potřebě policie zajistit si na growshopy legální nástroj na jejich budoucí potírání a evidentním návratu normalizačních praktik do české justice. Navíc soud prokázal, že vnímá konopí pouze v rovině nelegální látky, aniž by bral v potaz, že poradit někomu jak pěstovat konopí je jako poradit jak pěstovat jakoukoliv průmyslovou rostinu. Některé odrůdy konopí jsou totiž šlechtěné například i na nízký obsah THC a mohou být pěstovány za naprosto jiným účelem, třeba na výrobu papíru. Pokud zákazníci páchali trestnou činnost s legálně nabytým zbožím a informacemi, pak mají být souzeni pouze oni, nikoliv prodejci takového zboží. Soud své rozhodnutí prokazatelně postavil na chabém vyšetřování, které provázelo mnoho procestních i formálních pochybení, nedostatečné znalosti problematiky konopí a v neposlední řadě hlavně na zaujatosti státní žalobkyně ke konopí a patrném tlaku z vyšších míst, který si přeje na majitele growshopů něco „najít“. Navíc celé toto divadílko je možné jen kvůli české prohibiční drogové politice konopí a pouze škody působící snaze orgánů činných v trestním řízení represivně kontrolovat něco, co vyžaduje spíše efektivní a spravedlivou regulaci. Tedy legalizaci konopí,“ říká k absurditě případu Robert Veverka, nezávislý kandidát České pirátské strany pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, tiskový mluvčí i předseda občanského sdružení Lealizace.cz, faktický pořadatel pochodu za legalizaci konopí Million Marihuana March a šéfredaktor magazínu Legalizace Robert Veverka.
Pirátská strana s takovýmto jednáním rozhodně nesouhlasí, ať už je to z pohledu svobody podnikání, kde jsou evidentně narušena práva jednatelů growshopů, či z pohledu represí, které se stále více přiostřují vůči lidem, kteří se v České republice pohybují okolo konopné kultury. Je evidentní, že stát chce násilně převzít vládu nad obchodem s léčivým konopím, a proto si zasedl na konkurenci. Jelikož bude v porovnání s černým trhem cena konopí předražená, nebude stát moci konkurovat klasickým způsobem. Jak už zkušenosti ukazují, represe na poli drogové politiky nemá úspěch, proto také jako Piráti podporujeme legalizaci i rekreačního užívání marihuany. Je čas začít vnímat drogy podle jejich vědecky dokázané škodlivosti.

Kontakt

Robert Veverka, nezávislý kandidát za Českou pirátskou stranu do PS PČR, www.robertveverka.cz, info@robertveverka.cz Michal Ketner, garant programového bodu drogy, michal.ketner@pirati.cz, +420 723 687 880